IMBAUN 2007/2008


Penulis sudah melepasi tahap pertengahan di Universiti Malaya dalam pengajian Sarjana Muda Syariah dan Ekonomi, itupun jika peperiksaan baru-baru ini yang diduduki tiada yang gagal seperti semester-semester sebelum ini. Memikir masuk tahun akhir iaitu tahun 3 banyak perancangan dalam kepala ini dalam merancang tahap kehidupan dan masa depan seterusnya agar selari dengan syariatnya dan tidak sampai menjual prinsip diri sehingga akidah tergadai.

Timbal balik kehidupan ini sememangnya perjalanan, dalam sesi ini juga penulis bermula dengan pengalaman menulis blog secara bebas, mengikuti program masyarakat di seluruh negara, melihat pelbagai pertubuhan-pertubahan dan gelagat pelbagai organisasi, pembinaan sahsiah diri, pengalaman berucap, perlaksanaan pelbagai program dan pelbagai lagi.

Yang menjadi hairan sememangnya hasil setiap sumbangan yang di anggap rela ini memberi kepercayaan kepada sekelompok manusia, di Jabatan Syariah Ekonomi, masih ada yang mempercayai penulis dalam mengurus sesuatu. Ini nilai yang penulis tidak dapat bayang hasilnya. Penulis juga diberi kepercayaan memimpin organisasi anak negeri sama ada peringkat IPT mahupun seluruh negara.

Terfikir penulis cabaran apa kali ini, munajat dan sujud perlu diperbanyak dalam mencari kebenaran, mak ayah semakin naik pangkat di usia yang lewat walaupun hakikatnya ibu itu terus berjuang kerana cita-cita besar anak-anaknya.

Ketika penulis mencadangkan impian mahu menjadi Dr. (PhD), mak dan ayah memikir pemikiran penulisan, selaku anak sulung yang ada tanggungjawab terhadap adik-adik yang masih berada dalam perang medan ilmu ini penulis merasakan keperitan hidup yang tidak sebrapa ini dikongsi agar lebih kita tunduk atas kekuasaan Allah. Kita mula sedar semaksimum mana kita ada had(limit) untuk belajar bertawakal dan menghargai nilai usaha walau setitis peluh sekalipun.

Kunci ilmu baru ku sedar dan rasa ertinya secara praktikal, keghairahan mengetahui sesuatu.. pengorbanan usia.. musafir... berkumpulan(organisasi)... wang.. dan CINTA ILLAHI kunci perjuangan diri.

Cabaran mencari ilmu itu.. MALAS.. Wanita.. Boros.. selfish(penting diri).. Hiburan.. Buat hal sendiri.. sayangkan kehidupan dunia...

Oooh tuhan.. tunjuk jalan kebenaran, selongkarilah kehidupanku dengar kebenaran dalam megharungi hidup sebagai seorang pemimpin, pekerja, penuntu ilmu, guru, ayah, suami, anak dan lain-lain tanggungjawab. Biarlah diriku disakiti, jgan sekali akidah dan kehortmatan tertinggi Islam ini di nodai... amin rabbal a'lamin..

0 Responses to "IMBAUN 2007/2008"