Sudut Kemasyarakatan

Operasi Khidmat Masyarakat Persatuan Mahasiswa Negeri Sembilan Universiti Malaya 2008 (OPKIMNAS '08)


"terima kasih daun keladi, esok kita boleh berjumpa lagi..."

Begitulah ungkapan indah lafazan pengerusi majlis penutup operasi khidmat masyarakat yang dilalui pelitaperjalanan pada 2 Februari 2008 hingga 7 Februari 2008, banyak aktiviti menarik dilalui pelitaperjalanan bersama rakan-rakan dalam Persatuan Mahasiswa Negeri Sembilan Universiti Malaya(PERMANIS) sepanjang program 6 hari itu dilangsungkan.

Alhamdulillah banyak bantuan kudrat illahi dan pintu harapan dibuka sepanjang program dilangsungkan, rasanya kudrat mahasiswa yang kurang dan lemah ini belum tentu berjaya menjayakan program besar ini bersama masyarakat kampung......

Selaku pengarah program, pelitaperjalanan mengucapkan jutaan terima kasih sebanyak-banyaknya dan sejunjung-junjung dengan rasa penuh kasih-sayang yang sukar diungkapkan kepada penduduk kampung Tanggai , Johol, Kuala Pilah Negeri Sembilan. Anak muda yang menuntut di menara gading ini tidak seberapa dan dhoif tetapi masih mampu teguh dan segak berdiri pada hari ini semuanya kerana insan yang dikatakan tidak seberapa di kampung itu.

Bermula dengan langkahan yang longlai dengan kesuraman latar belakang PERMANIS UM yang tiada pengalaman menganjurkan program besar-besar tetap memiliki dana yang besar juga, masih berkeyakinan sesuatu itu pasti boleh berubah dan sejarah baru bagi PERMANIS UM pasti boleh melangkah gah semula andai jiwa-jiwa muda itu berjiwa besar. Barulah diri ini merasai kat a-kata sendiri ketika artikel pertama pelitaperjalanan keluarkan suatu ketika dahulu.

Mengalirkan air mata biarlah di sebalik jendela, tetapi keseriusan, senyuman, hilai tawa dan perasaan positif perlulah dikongsi bersama masyarakat. Inilah nilai input positif dari program kemasyarakatan yang perlu dipelajari dari situasi sebegini. Kita yakin manusia itu tidak sempurna tetapi tidaklah Allah swt itu meletakkan manusia di tahap sedia ada. Kitalah perlu berusaha mengejar kesempurnaan itulah fitrah manusia yang dicipta Allah swt.

Kesufisme tidak menolak manusia terus terjerumus pada lembah ananiyah menolak muamalat manusia, jika sedemikian rupa halnya maka bukan Islam kita miliki mungkin syaitan berjaya dalam gerak kerja halusnya memandumkan akalan manusia dalam menggerakkan harakiyah manusiawi.Atas dasar itu pelitaperjalanan sentiasa mengucapkan tahniah dan terus berdiri teguh menyokong segala gerak kerja masyarakat ini dikalangan penggerak masyarkat ini.

Mana mungkin manusia itu sempurna, pasti ada silapnya. Tetapi belajarlah untuk tidak silap, agar yang silap itu sentiasa menjadi amaran buat kita menjadi sempadan.

Gambar-gambar sepanjang program berlangsung:-
Mesyuarat akhir OPKIM berlangsung bersama-sama JKKK Kg Tanggai, Johol. Seminggu sebelumprogram bermula...

"comunity maping n news monitering" yang dijalankan untuk melawat sekitar kampung


Bersama Guru Penolong Kanan, Sek. Keb. Nuri ketika program Motivasi Sekolah Berlangsung

Kenangan bersama adik-adik UPSR SK Nuri


Pelitaperjalanan bermesra dengan "mak-mak" yang PERAMAH ;-)

Kenangan dgn kambing Abg Razi yg bakal disembelih untuk aqiqah(Kambing Tanggai specail)


Majlis "Berondoi" untuk anak abg razi yg. meriah...


Bergambar dengan kak yong, zaidi, mak angkat, jannah ketika persiapan kenduri...

Ahli PERMANIS UM bergotong-royong kenduri sekampung...Pelita perjalanan berbual-bicara dengan Datuk Salleh (Ahli Parlimen Kuala Pilah) ketika program kenduri sekampung berlangsung...


Forum Sekampung berlangsung moderator Ahmad Shahir(Presiden PERMANIS), Ustz Zamani(Pengetua ITQAN), Ustazah Nik Norsaha(guru di SMK Padang Besar)....

Pelitaperjalanan bersama-sama dengan pimpinan penduduk dan rakan-rakan dari PERMANIS UM serta penduduk kampung..


Hm, tak sangka antara ibubapa angkat yang ada, rupanya adalah bekas pengetua pelitaperjalanan sewaktu di Maahad Ahmadi, Gemencheh dahulu... (ni kenangan ex-maahad ahmadi dari UM hehe..)

pelitaperjalanan bergambar ekslusif bersama ayahanda bekas mudir Maahad Ahmadi, Gemencheh... Ustaz Ali Tajid


Rakan-rakan PERMANIS bergotong-royong membersihkan kawasan masjid...

Kerja kebajikan dari pelajar perubatan Universiti Malaya, membuat pemeriksaan kesihatan percuma..

pelitaperjalanan memantua.. ceh.. bersama-sama dengan pelajar perubatan memeriksa kesihatan penduduk Kg. Tanggai.

Pelajar perubatan sempat mengikuti program akhir sukaneka sekampung..


pelitaperjalanan bersama Pengerusi JKKK Kg Tanggai sonang panggil Tok Ketua jo.. bertanding acara ikat kaki berlari bersama... menang kalah belakang citer..


pelitaperjalanan tak dapat main dah.. kena duduk semeja dengan YB Datuk Roslan (wakil DUN Johol) yang sudi hadir untuk menyampaikan hadiah....

Kenangan akhir bergambar bersama dengan keluarga yang pelitaperjalanan dijodohkan dengan mereka dengan ketentuannya....Kenangan akhir program bergambar, team OPKIM PERMANIS UM dengan Prof Faisal, Pak Nazir, Tok Ketua....
0 Responses to "Sudut Kemasyarakatan"