Sudut Politik

Kenapa?! Mengapa?!

Di anuti , diselusuri, lagi dilongkari dan diterobosi aku meyakini PRU-12 kali ini.. barisan ini adalah barisan terbaik..

Media massa awam tidak perlu lagi berbohong dan berselidung lagi. Sampai bila, sepandai tupai melompat jatuh jua akhirnya. Inikan nistanya niat bejat manusia cuba selindung busuk dijiwa.

Barisan ini perlu mengonjak dan datang dengan idea baru, pemikiran kitikal, ketrampilan, harapan baru, impian timur, budaya murni, tanpa korupsi, melindung jiwa-jiwa minoriti, memperkasa jiwa-jiwamajoriti secara bijaksanan dan berjiwa murni, mengislahkan kelompok bangsawan kejerlusan jiwa-jiwa pahit maung kesan kejahilan ilmu dan pemikran.


Pelitaperjalanan meyakini, sistem politik (pilihanraya) itu memang tidak pernah murni. Kerana kita memahami inilah sistem yang terbentuk hasil sejarah kemerdekaan kita, bilamana sorotan sejarah itu memalit seketika diminda. Sistem ini bukan budaya, etika, cara dan peradaban kita turun temurun. Malah ini adalah sistem sekularisme yang lama telah memupuk dan membentuk budaya yang sukar dibuang. Andai dihapus sistem ini, mungkin mudharat besar hadir tanpa kita mampu menahannya lagi.

Namun, apakan daya buat keturunan yang pernah dijajah. Kita terkesan hasil coretan sejarah nenek moyang kita. Kita perlu
bersabar, insyaallah pemikiran yang ada pada kitalah bisa sekali merobah agenda dunia. Pastikan kita menjadi petunujuk jalan agar generasi hadapan menemui penemuan sistem terbaik dalam memilih pemimpin masyarakat kelak. Moga pemimpin generasi muka menjadi ejen perubah dunia dan memahami makna pemimpin "pengelap peluh dan air mata rakyat".

Namun
generasi kini, adakah kita tidak mahu pertimbulkan isu. KENAPA kita biarkan korupsi.. birokrasi terus berluasa!!!! MENGAPA kita biarkan masyarakat sekeliling kita terus mengalirkan air mata sama ada secara lahiriah mahupun rohaniyah?!!
Dimana pembangunan jiwa insan MUSLIM?? KRISTIAN?? HINDU?? BUDDHA?? dll. selaku perubah!! Nadi cetusan rasa. Sesungguhnya meterealistik bukanlah perjuangan sebenar pemimpin!!!

Walau kotor tuduhan PAS, KEADILAN, dan B. Alternatif!!! Ianya perlu kerana itulah pilihanraya ciptaan British!! bernafas dalam sistem sial ini memerlukan pemahaman tertinggi.. hanya sijahil bicara kesat tidak memahami kenapa agamawan juga terpaksa bernada kasar hanya kerana perjuangan muslim sejagat.
BERPIJAKLAH DIBUMI NYATA>> pelita perjalanan sentiasa kecewa dengan golongan agama yang menolak terus sistem ini dan terlampau ekstrim pada mana-mana parti, tanpa memikir adakah peluh rakyat itu sudah bermakna kepada manusia-manusia di dunia ini... Wallahua'allam..

0 Responses to "Sudut Politik"