Perjalanan Yang Berliku


Gendang Gendut tali kecapi..
Kenyang Perut Suka hati..

pelitaperjalanan :"Mak along nak balik U ya.."

emak :"Oi, 'parhan' apo kono ekau ni.. balik nak balik, pogi tak gi suka hati ko jo!!"(dialek N9 kalu tanda marah)

emak : sejak dua menjak,tiga menjak ni, selalu sangat ko nyinggah umah tak sampai 1 hari pun..

pelitaperjalanan hanya mampu tersengih, tak tahu nak jawab apa.

Tahun ini tahun paling serabut bagi aku, bukan kerana keserabutan akibat jadual yang disusun berterabur. Tetapi keserabutan memilih program yang terbaik dan terpenting untuk diikuti.

Menyertai pelbagai pertubuhan luaran dan dalam kampus sememangnya mematangkan kita dari sudut perhubungan antara manusia, sama ada dari aspek pengurusan mahupun psikologi kemanusiaan. Perkara-perkara ini buat insan seperti kita lebih mudah terjun dalam permasalahan masyarakat. Teringat kata ibu yang bukan halangan atau melemahkan namun sekadar celoteh seorang ibu kepada anaknya" usahlah terlibat apa-apa, buat susah je, nak jaga hati orang la, apala.. nanti susah siapa nak tolong" .

Hati ibu mana tak bising dengan aktiviti luar selain mengahadap buku dan menghadiri kuliah adalah 'prioriti' utama buat insan bergelar mahasiswa, namun bila sudah ceburi aktiviti kemasyarakatan, meeting dengan pelbagai orang, gerak kerja dengan pelbagai lapisan peringkat masyarakat, masa yang karat itu mulai menjadi emas.


Kata, HAMKA juga pesanan Herry Nordi(penulis Indonesia).."Ilmu itu di luar pagar-pagar kampus dan universitas" dan "Bukan kerusi dan bangku, meja sekolah sahaja ilmu itu tertanam dengan luasnya, ia hanya baja yang di beri sumbangan bangku(CUKAI@ZAKAT) yang mahukan hasilnya''. Fikir-fikirkan...

0 Responses to "Perjalanan Yang Berliku"